Calciul si Dintii in Timpul Alaptarii

 

În timpul sarcinii și, apoi, al alăptării, procentajul de calciu din corpul mamei scade. Se estimează că, în medie, mama transferă fătului între 2 și 3 % din totalul de calciu din corp (aproximativ 25-35 de grame). Acest factor duce la un deficit major ce se prelungește cu fiecare lună de alăptare.

Chiar dacă sistemul endocrin are metode de adaptare la noua situație fiziologică pot apărea probleme pe termen lung, dintre care cea mai frecventă este osteoporoza sau predispoziția la osteoporoză a mamelor care au ajuns la menopauză.

Există astfel posibilitatea crescută ca mama să aibă probleme stomatologice atât în timpul sarcinii și al alăptării, cât și imediat după. Dacă o serie de tratamente nu se pot efectua pe parcursul acestor două perioade, ele pot fi realizate după ablactare.

Iată câteva dintre problemele comune cu care se confruntă proaspetele mame:

-masa osoasă își pierde din densitate și rezistență;
-reacții inflamatorii acute în țesuturile periodontale;
-dezlipirea epiteliului gingival care, împreună cu o dietă cariogenă, poate duce la pierderea obturațiilor;
-calciul din țesutul dentar nu se metabolizează (mamele nu vor pierde dinți, cum spune un mit comun, din cauza sarcinii), dar aportul de calciu către aceste țesuturi poate fi afectat.

Există însă soluții de prevenire și de ameliorare ale acestor simptome:

-Cantitate adecvată de alimente bogate în calciu (lapte și derivate din lapte, fructe, țelină, spanac, tofu, fasole, mazăre etc.);
-Suplimente de calciu (urmărite de medic, mai puțin în perioada sarcinii și obligatoriu pe perioada alăptării, întrucât pierderea zilnică de calciu prin lapte este de aproximativ 300 mg/zi), la care se adaugă pentru fixare și împotriva rahitismului copilului vitamina D3, cu atât mai mult dacă mama nu se expune la soare;
-Eliminarea din obiceiurile zilnice a alcoolului, țigărilor și diminuarea semnificativă a cafelei și a produselor cu cacao.
-Alimente moi și igienă orală impecabilă pentru reducerea la minim a problemelor gingivale.