Efectele Negative ale Fumatului asupra Danturii.

Fumul de ţigară este cauza decolorării dinţilor în mod inestetic, dar şi a creşterii sensibilităţii acestora. Cu toate că la început petele sunt superficiale şi pot fi îndepărtate cu uşurinţă, fumatul pe o perioadă lungă de timp duce la schimbarea permanentă a culorii dinţilor, petele se infiltându-se în fisurile smalţului dentar.

Apariţia plăcii bacteriene (tartrul) este favorizată tot de fumat. Placa bacteriană este principala cauză care duce la apariţia problemelor legate de dentiţie. Mai mult, în timp, placa bacteriană determină scăderea rezistenţei dinţilor şi căderea acestora.
Efectele nocive ale fumatului asupra gingiei
Fumatul determină apariţia parodontitei. Aceasta se caracterizează prin inflamaţia ţesuturilor de susţinere a dinţilor şi este o leziune ireversibilă care, în timp, duce la pierderea dinţilor.

Alte efecte nocive asupra sănătăţii orale cauzate de fumat sunt
durerile sau sângerările la nivel gingival în periajul dentar, formarea abcesului gingival sau prezenţa unor scurgeri purulente, umflarea, înroşirea sau creşterea sensibilităţii gingiei, posibilitatea apariţiei unor dureri în zona oro-facială, slăbirea sistemului imunitar al organismului şi implicit dezvoltarea necontrolată a bacteriilor din gură şi a cariilor,respiraţia urât mirositoare, depunerea mult mai rapidă a tartrului sau uscăciunea gurii.
Genul de bacterie care initiaza acest proces are nevoie de un mediu lipsit de oxigen, acesta fiind motivul pentru care se cantoneaza in zone mai greu de igienizat, cum ar fi buzunarele din jurul dintilor si fisurile din limba. De asemenea, acumularea gudronului pe dinti reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriei. Numarul de ani in care persoana a fumat este un factor semnificativ in pierderea dintilor, gravitatea cariilor coronare sau de colet.

Rezultatele celor mai recente studii în domeniu arată că:

• peste 90% dintre pacienţii care au diverse forme de cancer oral sunt fumători

• peste 35% dintre fumători au cel puţin trei afecţiuni dentare

• fumătorii sunt de două ori mai predispuşi decât foştii fumători şi de patru ori mai predispuşi decât nefumătorii la o stare de sănătate orală precară