Curiozitati

Parodontita

Parodontita!

 

 

Reprezinta inflamatia tesuturilor de sustinere a dintilor si este o leziune ireversibila, care in timp duce la pierderea dintilor de pe arcadele dentare.

Diagnosticul se pune de catre medicul stomatolog in urma examenului clinic al parodontiului, a examenului subiectiv si radiografiile prezentate de pacient.

SIMPTOMELE PARODONTITEI
– depuneri de tartru, placa bacteriana si resturi alimentare;
– mirosul neplacut in special dimineata, dar si in timpul zilei;
– sangerare la periajul dintilor;
– pacientul observa radacinile dintilor „dezvelite” de gingie;
– unii dinti par mai alungiti decat ceilalti;
– gingia din jurul dinilor poate deveni congestionata , de culoare rosu aprins spre violet, lucru care se asociaza cu aparitia durerii.

Prognosticul parodontitei depinde de o serie de factori: tipul de boala, igiena pacientului, motivatia pacientului, nivelul social al pacientului si profesonalismul medicului dentist.

Tratamentul din zilele noastre nu poate vindeca parodontita, insa poate stopa evolutia bolii. Tratamentele sunt de lunga durata iar efectele sale sunt vizibile: oprirea mobilitatii dentare, tratarea inflamatiei gingivale si parodontale, realipirea gingiei pe dinti.

Lipsa tratamentului va accentua evolutia bolii si a pierderii dintilor in scurt timp cu complicatii ulterioare asupra procesului alveolar prin imposiblitatea protezarii fixe, mobilizabile pe implante, sau mobile.

Exista doua tipuri de tratament in functie de afectiunea parodontala:

1. Detartrajul subgingival in camp inchis, se foloseste aparatul cu ultrasunete combinat cu instrumentarul manual;

2. Detratrajul subgingival in camp deschis/cu sau fara material de regenerare.

Cheia succesului pe termen lung este igiena corecta de acasa si controalele regulate la stomatolog o data la 6 luni. Medicul stomatolog va va ajuta sa va insusiti tehnicile corecte de periaj si alte metode de igienizare (ata dentara, floss, apa gura).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *