07922 55 33 / 022 800 150 | Luni - Vineri: 09:00 - 18:00 | Simbata: 09:00 - 15:00 |info@ortopan3d.com
ORTOPAN 3D – Cabinet imagistica Dentara ORTOPAN 3D – Cabinet imagistica Dentara
  • HOME
  • SERVICII
  • TARIFE
  • DESPRE NOI
  • UTILE
    • INFORMATII UTILE MEDICI
    • INFORMATII UTILE PACIENTI
    • RADIATII X
    • INTREBARI FRECVENTE
  • NOUTATI
  • CONTACTE

Intrebari Frecvente

Pentru Pacienti

Home|Servicii|Intrebari Frecvente
Intrebari Frecventealinasavca2016-03-22T15:29:20+00:00

Este necesara programare pentru a face o radiografie?

Nu, nu este necesara programare prealabila. Ne puteti vizita oricand in timpul programului. Vezi programul de lucru

Cand pot veni pentru rezultat?

Rezultatele se elibereaza pe loc, in 10 – 15 min (aceasta este durata investigatiei cu tot cu eliberarea rezultatelor)(cu exceptia fotografiilor ortodontice TRG – acestea se elibereaza in 24 ore ).

Am nevoie de o pregatire Speciala inaintea efectuarii unei radiografii/ Tomografii?

Nu, singurul lucru de care nu trebuie sa uitati este indepartarea obiectelor metalice (lant, cercei, agrafe, clame) inaintea efectuarii radiografiei panoramice.

Nu aveti nevoie sa va pregatiti in niciun fel pentru o scanare CT sau OPG. Atunci cand sositi, vi se va cere sa scoateti bijuteriile de pe cap si gat astfel incat sa nu aiba interferente cu examinarea. Odata ce va aflati in camera de examinare tot ce trebuie sa faceti este sa urmati instructiunile tehnicianului radiolog. Capul va sta intr-o pozitie confortabila, pe un suport, iar in jurul acestuia se va roti o cupola. Nu veti simti nimic, si veti fi avertizat de catre aparat sa inchideti ochii in timpul expunerii. In doar 20 de secunde ati terminat. Asta este tot. Nu exista injectii, restrictii alimentare sau proceduri invazive.

Pot sa fac radiografii daca sunt insarcinata / alaptez?

Radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea, radiatiile emise de aparatele roentgen dentare sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate de risc (Abdomen, Ovare, Sani ) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb.

Avand in vedere toate aceste elemente, este de dorit insa ca in perioada primului si ultimului trimestru de sarcina sa se evite efectuarea radiografiilor, sau sa se limiteze doar la strictul necesar.

De ce radiologul paraseste camera in timpul expunerii?

In momentul efectuarii radiografiei exista o cantitate mica de raze “imprastiata” in mediul inconjurator, aceasta mica cantitate, sumandu-se de-a lungul timpului, poate avea efecte nocive, din aceasta cauza radiologul se protejeaza in spatele unei usi de plumb.

Daca fac o radiografie panoramica (OPG) primesc mai multa radiatie decit in cazul unei radiografii retroalveolare?

Radiografiile panoramice cuprind o imagine a tuturor dintilor si a elementelor anatomice inconjuratoare, ceea ce da impresia falsa ca doza de radiatie primita este mai mare ca in cazul radiografiilor mici (retroalvolare). In practica, radiografiile panoramice folosesc ecrane intensificatoare cu cristale (asemenea unui amplificator de boxe) ceea ce reduce doza de radiatie necesara pana la 60 de ori, in asa fel, doza necesara este echivalentul efectuarii a 3-4 radiografii retroalveolare.

Ce doza de radiatie primesc la o radiografie?

Cantitatea de radiatie primita este masurata in unitati “rem” sau “sievert”. In mod uzual corpul nostru este expus zilnic la radiatii din diferite surse naturale (radiatii atmosferice, cosmice, interne si terestre) sau artificiale (cuptoare cu microunde, televizor, monitor, telefoane celulare ,etc).

Dedesubt puteti vizualiza un tabel comparativ cu diferite tipuri de procedee radiologice si dozele primite in mod natural zi de zi :

Radiatii x comparatie radiatii naturale

Majoritatea procedurilor medicale sau dentare implica riscuri, precum si beneficii asociate acestora, iar tomografia dentara nu face exceptie. Marele beneficiu real este acela ca procedura chirurgicala de inserare a implantului poate fi planificata in detaliu pe calculator, inainte de a avea loc interventia chirurgicala propriu-zisa. Acest lucru ii este de ajutor atat medicului dentist, cat si pacientului, scurtand durata timpului de interventie si evitind aparitia complicatiilor, precum distrugerea structurilor sensibile, cum ar fi nervii. Doza efectiva de iradiere provenita de la o tomografie dentara nu ar trebui sa fie mai mare de 0.5 mSv / arcada si, de fapt, este mai mica de 0.3 mSv / arcada in cazul celor mai moderne echipamente.

S-a discutat mult despre doza de iradiere transmisa de anumite proceduri medicale. Aceasta depinde de la pacient la pacient (in functie de varsta si sex). Pentru a avea o perspectiva mai larga, orice persoana primeste anual o iradiere naturala de la sol in jur de 2.2 mSv, astfel iradierea provenita de la un computer tomograf este echivalenta cu mai putin de 3 luni de iradiere naturala de la sol. Cu alte cuvinte, doza de iradiere primita de la o singura investigatie de computer tomograf, va fi primita oricum in urmatoarele luni, din mediul natural.

logo_white_big

str. Sciusev 54 / str. Puskin 15

Phone: 022 800 150 / 022 800 850

Mobile: 079225533 / 079225500

Email: info@ortopan3d.com

Web: Ortopan

ULTIMELE NOUTATI

  • Noi în revista sănătate!
  • PAȘTE FERICIT!!!

ORAR

Luni - Vineri: 09:00 - 18:00 Sambata: 09:00 - 15:00 Duminica: inchis

Gaseste-ne pe Facebook

NEWSLETTER

Inregistreaza-te pentru a primi informatie referitor la Promotiile oferite de ORTOPAN!

[contact-form-7 id="287" title="Newsletter"]

Copyright 2012 Ortopan | All Rights Reserved | Ortopan Powered by Medina M&D ARt